Icoon verzending - Hops in a box Bierpakketten

Voor 16:30 besteld, vandaag verzonden

Icoon levering - Hops in a box Bierpakketten

Gratis levering

Let's get social

  • Volg Hops in a box Bierpakketten op Instagram
  • Volg Hops in a box Bierpakketten op Facebook
Image Hops in a box

Hoe bier proeven als expert in 4 stappen!

22 apr 2023

Als je een bierpakket hebt gekocht van Hops in a Box dan wil je zeker alles uit de bieren halen. Zou anders heel zonde zijn om de unieke smaken verloren te laten gaan. Ookal ben je nog een beginnende proever of ben je een bierliefhebber met jarenlange ervaring. We geven hier enkele tips om het beste uit het bier te halen en je bier proeverij ervaring naar een hoger niveau te tillen. Zo kom je over als een echte expert tijdens het proeven van bier en dit in 4 stappen!

Kies het juiste glas voor je bier proeft

Het glas waarin je je bier schenkt kan een invloed hebben op de smaakervaring. Kies daarom voor het glas dat past bij het biermerk of bij het type bier dat erbij hoort. De aroma’s en smaken van een bier kunnen beter tot hun recht komen door de vorm van het glas.

Controleer het uiterlijk

Het is altijd belangrijk dat je eerst kijkt naar het uiterlijk van het bier. Zo kan je best even kijken naar de kleur, de helderheid en de schuimkraag. Het brouwproces en de gebruikte ingrediënten zijn zichtbaar in de kleur van het bier. Zo schreven we er hier ook al een blogpost over donker bier of het een mythe of waarheid is of het meer alchol bevat. De kleuren van een bier spreken vaak al boekdelen! Hoe helderder het bier, hoe beter de filtering en de kwaliteit. De schuimkraag moet stevig zijn en een mooie textuur hebben.

Ruik aan het bier

Net zoals bij wijn kan je bij het proeven van bier ook eens ruiken aan het bier. Daag jezelf uit en probeer te bepalen welke aroma’s je ruikt. Ruik je bijvoorbeeld fruitige tonen of juist kruidige aroma’s? Een fruitig aroma geeft vaak een hint naar IPA bier. Sommige bieren experimenteren met het gebruik van ingrediënten als je goed ruikt kan je aroma’s ruiken van bijvoorbeeld chocolade of fruit. Ruik het beste meerdere keren! Zo kan je de tijd nemen om alle geuren te ontdekken, vaak vervliegen de eerste geuren een beetje aangezien je hersenen ze niet allemaal kan vatten.

Proef het bier als een expert

Neem een slok van het bier en laat het even in je mond rondgaan. Je moet het zeker niet uitspuwen zoals je bij wijn zou doen. Je kan proberen om te beschrijven wat je proeft. Als je kruidige smaken proeft, probeer dan te omschrijven welk kruid je precies proeft. Proef je een citrusachtige smaak? Probeer te achterhalen of je limoen of citroen proeft bijvoorbeeld. Proef je meer zoete tonen dan kan je achterhalen of het eerder karamel of fruitige smaken of net eerder mout. Je kan ook gebruik maken van het smaakwiel om beter te achterhalen wat je proeft qua smaken als je dit iets moeilijker vindt. Je kan ook achterhalen of het bier een goede body heeft.

Volg deze tips en je komt al heel ver met het proeven van je bier. Vergeet vooral niet om te genieten van je biertje, maak het jezelf comfortabel. Experimenteer erop los en test uit welke bieren jouw voorkeur hebben.

Cheers!

Volg ons op Instagram, Facebook, Linkedin en Tiktok om op de hoogte te blijven van alle updates!

Hops in a Box bierpakket bierabonnement maandelijks bier bestelling belgisch kwaliteitsbier lokaal bierproeven expert 4 stappen
Image Hops in a box
close
Hops in a box bierpakket open
To give or to keep?

Ik wil een bierabonnement*

*Laat je maandelijks verrassen met topbieren.

Ik wil meer weten

Zet je abo stop wanneer je dat wenst

Hops in a box bierpakket gesloten
Icoon proost - Hops in a box Bierpakketten

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief en ontvang box alerts, promo’s, limited editions & giveaways!